Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2011 10:27 - Нови сблъсъци избухнаха в Лондон
Автор: noviniteotdnes Категория: Новини   
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове:
0



До коментар [#38] от „Flash“:

Тотнъм е далече от забележителностите, посещавани от туристите в центъра на Лондон и е един от най-бедните райони в цяла Англия. В него живеят най-различни етноси.

Настроението в района остава напрегнато. Някои от насъбралите се местни жители шумно изразяват недоволството си от полицията и управляващите, пише Ейдриън Крофт от Ройтерс в разказ за случилото се.

Неколцина казаха, че е изригнало дълго натрупваното разочарование от мрачната икономическа ситуация, която накара правителството да съкрати редица обществени услуги, за да овладее големия си бюджетен дефицит. Изригнал е и гневът от несправедливото според някои отношение на полицията към етническите малцинства.

Безработният местен жител Скот Алън изразява опасение, че подобно насилие може да избухне и в други части на Лондон. „Напрежението се трупа заради мерките на коалиционното правителство за съкращаване на разходите. Хората в бедните райони на Лондон и в останалата част от страната ще се почувстват като принесени в жертва“, казва той.

След по-малко от година лондонската полиция ще трябва да поеме бремето да опазва реда по време на Олимпийските игри. Според Алън хората в бедни райони като Тотнъм не виждат никакви облаги от похарчените за олимпиадата милиарди лири.

„През последните няколко седмици само обясняват как олимпиадата ще промени Лондон и какво ще ни остави тя. Ами ето какво ни оставя, отсега се вижда“, казва той, сочейки към нанесените от размириците щети.

Тотнъм по негови думи е бил

„тежко засегнат“ от резките съкращения на разходите,

направени от управляващото от 15 месеца коалиционно правителство в опит да балансира бюджета си. Младежките служби са били премахнати, а безработицата е нараснала заради уволненията на работещите в държавния сектор.

До размириците в квартала се стигна след няколко изблика на насилие на политически протести срещу правителствената политика на бюджетни съкращения в Лондон през последната година.

26-годишен чернокож, който се представя като Джейсън, заявява, че

размириците са вик за помощ.

„Нямам работа, нямам перспективи, нямам нищо. После се чудят защо има престъпност“, казва той и добавя, че е безработен, откакто е напуснал училище.

„Тук е гетото, копторите, не им пука за нас. Полицаи са ме спирали за проверка пред дома ми без причина. Няма работа, но въпреки това искат да съкратят социалните помощи. Нямаме как да оцелеем и изглежда никой не го е грижа за нас. Това е несправедливо и ни дойде до гуша“, добавя той.

28-годишна майка на две деца от близкия Енфилд, която се представя като Диана, казва, че

гневът отдавна се е трупал сред етническите малцинства,

защото много от представителите им смятат, че полицията не се отнася справедливо към тях. „Работническата класа бе лишена от толкова много възможности и това засяга етническите малцинства“, казва тя.

Хората не оправдават мародерството, но са ядосани и го приемат като начин да излеят недоволството си от големите организации, казва тя.

През 1985 г. кварталът вече преживя кървав бунт, след като местна жителка получи инфаркт, когато в дома й нахлу полиция.

Междувременно президентът на футболния клуб „Тотнъм“ – Даниел Леви, обяви, че отборът му ще помогне за почистването на квартала и за възстановяването на целия район.

Източник: Линк



Източник: http://noviniteotdnes.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d1%8a%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%83%d1%85%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: noviniteotdnes
Категория: Новини
Прочетен: 107284
Постинги: 97
Коментари: 27
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930