Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2012 07:14 - КАК ДА РЕШАВАМЕ КОНФЛИКТИТЕ (2) Открито и ефективно общуване
Автор: noviniteotdnes Категория: Новини   
Прочетен: 1566 Коментари: 0 Гласове:
1



Откритото и ефективно общуване е главно условие за конструктивно справяне с конфликтите. За жалост обаче в резултат на самият конфликт взаимното общуване между партньорите по правило се влошава. В тази ситуация те с охота си служат с такива начини на общуване, които чувствително затрудняват възможността да бъде разбрано за какво всъщност става въпрос. Всяка страна се старае да атакува и нарани противника, като самата тя заема защитна позиция, стараейки се да скрие информацията за себе си. Общуването би могло да спомогне за конструктивно разрешаване на конфликта само и единствено тогава, когато и двете страни се опитват да постигнат това. Когато човек се намира в самия център на конфликтната ситуация, когато “емоциите го хващат за гърлото” е трудно да съобщава прецизно своите мисли и да слуша внимателно противника. Поради това си струва още в началото да се рискува с едно по-пълно и даже бурно изразяване на взаимните чувства. В този момент на експресия е по-добре да не се опитваме да решаваме никакви въпроси и да полагаме усилия единствено да не се нараняваме взаимно и да не си правим злини един на друг. За тази цел японците са измислили цял ритуал, както и меки възглавнички, за да се бият с тях. По-добре даже да се повиши тон и да се удари с юмрук по масата, вместо да се правят привидно спокойни, но язвителни изказвания, които противника ще запомни за цял живот.


Дори частичната експресия на взаимните чувства може да помогне да се създадат условия за използуване на общуването с цел предаване и приемане на мисли. Добре би било, ако всеки от партньорите може, макар и частично да предаде следната информация:


-какво би желал да направи за разрешаването на конфликта;


-какви реакции очаква от партньора си;


-какво има намерение да направи, ако партньорът не постъпи така, както очаква;


-какви резултати очаква, в случай че се постигне разбирателство.


При търсенето на конструктивно решение на конфликта изключително полезно би могло да се окаже умението да се използуват начини за общуване като:


-изказвания, съобщаващи как е било разбрано това, което партньорът е казал или направил, и желание да се получи потвърждение дали то е било правилно разбрано;


-лични и открити изказвания за собственото становище и собствените чувства и намерения;


-обратна информация за това, как се възприема партньорът и неговото поведение;


-съобщение за приемането на партньора като личност, независимо от критиката или противопоставянето по отношение на неговото конкретно поведение.


Можем също да се отбележи необходимостта да бъдат избягвани всякакви заплахи, лъжи, опити за прикрито манипулиране на партньора, които ясно издават,че целта е да бъде победен партньорът, а не да се постигне споразумение с него.


Създаване климат на доверие и сътрудничество


За увеличаване на взаимното доверие благоприятствува оказването на доверие към партньора, като пред него се разкрие такова място в собствената личност, което е незащитено от атака – това говори за явно желание за разбирателство и


съгласие с противника, – а също и като не се използуват слабите места у партньорите, които са чувствителни и податливи на нараняване.


Конструктивното решение се благоприятствува също и от съвместното ангажиране в изпълнението на някаква задача, която е важна и за двете страни, или в постигането на някаква цел, за чието осъществяване е необходимо сътрудничество между тях. Опитът, натрупан в хода на съвместните действия, чиято цел излиза извън рамките на взаимните контакти, позволява да се открият допълнителни фактори, които оправдават положения труд и неприятностите, придружаващи търсенето на разрешение на конфликта. Успехът, постигнат при решаването на общите задачи, увеличава също така и степента на взаимно доверие, което улеснява поемането на риск в откритото общуване. Това е съществен въпрос, тъй като често хората дори не могат да си представят, че е възможно да си сътрудничат с противниковата страна при разрешаването на конфликта.


Определяне същността на конфликта


Изчерпателното определяне на съществените елементи на конфликта позволява да се намерят средствата за резултатно поведение. Желателно е партньорите да съумеят да съгласуват по между си начина, по които определят конфликтната ситуация. Поведението, системно насочено към определяне на цялостната същност на конфликта, обхваща няколко етапа.


1.Определяне на съществуващия проблем


За изчерпателното дефиниране на проблема е необходимо да взема предвид моето поведение, поведението на другото лице, както и това, което става в цялата ситуация, в която се намираме. Важно е също да се разбере какви сходства и различия съществуват между нас, защото в много ситуации различията остават неясни, а сходствата неизвестни.



  • Как определям проблема? Кое мое поведение и кое поведение на партньора са довели до възникването на конфликта?

  • Как партньорът определя проблема? Какво той възприема? Според  него кое мое и кое негово поведение поражда конфликта?

  • Дали моето и неговото поведение са целесъобразни в тази ситуация?

  • Как най-общо и най-кратко би могъл да се дефинира нашият проблем?

  • По какви въпроси съществуват противоречия и липса на съгласие между мен  и моя партньор?

  • По какви въпроси съществува съгласие и разбирателство между мен и моят партньор?


2. Определяне на причините за конфликта


Винаги  съществува възможност и в бъдеще да възникне подобен конфликт, макар и да знаем какво в нашето поведение ни харесва и какво не ни харесва.


Поради това е важно да разберем кои са факторите, които пораждат конфликта, защото само след тяхното овладяване можем да ограничим и даже да избегнем конфликтите в съответната област.



  • Старая се колкото е възможно по-пълно и без недомлъвки да определя кое поведение на моя партньор не приемам в ситуацията на конфликта.

  • Старая се открито, без недомлъвки да определя това мое поведение, което той не приема.

  • Размишлявам върху това, кои фактори са породили конфликта.


3. Търсене на възможни решения



  • Какво бих могъл да направя за разрешаването на конфликта?

  • Какво би могъл да направи моят партньор в тази насока?

  • Какви общи цели имаме, в името на които си заслужава да намерим разрешение на конфликта?


4. Ориентация към такова решение, което да бъде приемливо и за двете страни


Тази моя ориентация трябва да включва оценка на вероятните последствия от всяко от възможните решения, както и разбиране на потребността от съвместни действия в резултат на приетото решение.



  • Какви са вероятните резултати от всяко от възможните решения?

  • Какви съвместни действия ще бъдат предприети в резултат на приетите решения?

  • Кое решение ще ни задоволи, създавайки в нас чувството, че е конструктивно?


5. Осъществяване на приетото съвместно решение


6.Преценка дали предприетото поведение наистина е довело до разрешаване на проблема


Ако не успея да разреша проблема, тогава отново повтарям всичките етапи. Старая се да си давам сметка какво преживявам както при успешното разрешава-не на проблема, така и тогава, когато решението не е донесло очакваните резултати.


Не съществуват никакви писани правила за справяне с конфликтите, които могат да бъдат резултатни във всяка ситуация. Това което би довело до справяне с наличните конфликти е нашата личност. За целта е необходимо да се ангажира цялата личност, нейните усилия, умения, упоритост и добра воля. Гаранция за успех няма, но успех постига този, който прави опити. Друг важен фактор за успешното разрешаване на конфликтите е взаимността в действията. Последователните стъпки , насочени към решаването на проблема, би трябвало да се предприемат и от двете страни.Обмяната на индивидуалните идеи, предложения и мнения за справяне с проблема е свързана със сътрудничество и от двете страни.Следователно търсенето на решения трябва да започне с изразяването на взаимно съгласие за такова сътрудничество.



Източник: http://child-psychologists.info/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-2-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%be/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: noviniteotdnes
Категория: Новини
Прочетен: 106804
Постинги: 97
Коментари: 27
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031